Monday 20 February 2012

AYAM GORENG TIRUAN (TIKUS GORENG)

AMARAN : BAGI YANG BELUM MAKAN LAGI ATAU 
AKAN MAKAN SELEPAS INI DIHARAPKAN
 ANDA TIDAK MEMBACA ENTRY INI.
ESPECIALLY GADIS2.

Entry hari ni aku nak share about AYAM GORENG TIRUAN.
Maybe most of you guys da tahu pasal ni.
FYI, ayam goreng tiruan yang dimaksudkan adalah tikus.
So, be careful ar if anda pergi ke luar negara,
kerana dikhuatiri anda termakan tikus lazat. :p
Kebanyakannya makanan ini terkenal di, 
negara Indonesia dan Vietnam.
Tak mustahil negara kita tak lama lagi akan
dihebohkan dengan isu-isu sebegini rupa.
Maklumlah tikus jauh lebih murah daripada ayam.
Malah tikus juga lebih mudah dibiak dan didapati.
Jom lihat gambar di bawah untuk anda mengetahui,
proses penghasilan tikus goreng yang menyerupai ayam.


ini lah dia tikus yang telah selesai dibuang bulunya 
dan menunggu untuk dipotong.


sebelum dipotong tikus tersebut haruslah disalai terlebih dahulu,
hal ini kerana bagi menghilangkan bau tikus dan mengelakkan daripada,
 pelanggan menyedari akan ayam goreng yang dimakan adalah tikus.


setelah siap disalai tikus itu akan dipotong kecil-kecil.


untuk menambahkan rasa keenakan tikus goreng itu,
dagingnya akan diperap untuk seketika.


kemudian tikus itu dimasak dan akan diolah teksture dan strukturnya.
ia akan dimasak deep fried dalam 8 - 10 minit.


Selesai diolah, kemudian ia sedia dimakan. NYUM


nak lebih enak ayam goreng tiruan itu akan dihidang dengan pencicah.


beginilah hasilnya setelah dipotong 
pada bahagian paha yang siap digoreng.
memang tak disangka-sangka ia adalah tikus.
rupanya memang macam ayam goreng.

Haih!!  dunia oh dunia.
Macam-macam cara yang digunakan oleh pengusaha restoran,
bagi mengaut keuntungan berlipat ganda.
Mereka tidak fikir akan impaknya bagi pelanggan kerana,
berdasarkan kajian, tikus merupakan haiwan yang membawa penyakit.

Dahulu kita dihebohkan dengan telur tiruan dan daging tiruan,
kini daging ayam pula dijadikan tiruan.
Sesungguhnya lebih baik kita makan di rumah dan
menikmati sajian dengan air tangan ibu atau isteri sendiri.
Insyaallah kita akan dapat mengelakkan diri daripada,
memakan makanan yang tidak jelas sumbernya.
Hasilnya hidup akan sihat sejahtera.

BAIKLAH!!PASAL AYAM PULA...

Walaupun kelihatan begitu mirip dengan ayam goreng yang sebenar,
dibawah ini terdapat sedikit tip untuk membezakan antara 
ayam goreng tikus dengan ayam goreng sebenar :


1. Dari segi dagingnya, walaupun ia sama-sama putih dan rasanya juga sama, 
akan tetapi daging tikus lebih banyak lemak dan serat 
serta lebih halus daripada ayam sebenar 
(seperti gambar di atas yang penuh dengan minyak pada bahagian paha).

2. Dari segi kulitnya, perhatikan lebih teliti lagi adakah bulu-bulunya besar atau halus.
 Sekiranya bulunya halus, kemungkinan yang pernah tumbuh adalah rambut.
 Bulu-bulu dari ayam adalah lebih kasar daripada bulu-bulu tikus.

3. Dari segi tulang: kalau ayam, pada bahagian dadanya terdapat tulang rawan, 
dan di pahanya terdapat tulang yang besar dan juga 
terdapat tulang rusuk di bahagian punggung serta banyak lagi.
 Manakala daging tikus pasti tulangnya hanya sedikit sahaja.

4. Dari segi harga, kalau harganya terlalu murah, 
besar kemungkinan ia adalah ayam goreng tiruan.








No comments:

Post a Comment